Καλώς ήλθατε ~ Φιλικό blog για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο και το Άδενδρο Θεσσαλονίκης

Πατήστε play για την εκπομπή "Ραδιοφωνικά Ανταμώματα" στο Άδενδρο

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου χορεύει "Πετρωτά" στον Λαϊκό Χειμώνα

Περισσότεροι από 300 οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές εμφανίστηκαν το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του «Λαϊκού Χειμώνα».

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιελάμβανε ποντιακό τραγούδι, χορούς, τραγούδια και κεράσματα από το Δρυμό, χορούς από τις γυναίκες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Θεσσαλονίκης, χορούς και τραγούδια Μ. Ασίας από το Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου και το Μουσικό Σχολείο Σερρών, καθώς και από τα Πετρωτά Εβρου (παρουσίαση από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αδένδρου "Η Πρόοδος), την Επανομή, την Κρήτη και τη Βοϊακή Εστία.





Ο «Λαϊκός Χειμώνας», εμπνευστής του οποίου είναι ο δημοσιογράφος, λαογράφος και ερευνητής Γιώργης Μελίκης, συμπληρωσε...
 27 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμη φορά οι πολυάριθμοι θαυμαστές της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα τρίωρο πρόγραμμα με ό,τι αυθεντικά παραδοσιακό βιώνεται ακόμη και εκφράζει το λαϊκό συναίσθημα και την ανώνυμη λαϊκή δημιουργία στη χώρα μας.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης, έχοντας παραμείνει πιστός στις πολιτιστικές επιταγές της ιστορικής διαδρομής αυτής της πόλης και επιθυμώντας να προβάλει με κάθε τρόπο τις ιδιαιτερότητες, την ποικιλομορφία και το συνολικό μεγαλείο της ελληνικής παράδοσης, ανήγαγε σε θεσμό με τίτλο ''Λαϊκός Χειμώνας'' ένα ετήσιο χειμωνιάτικο ραντεβού του κοινού με το λαϊκό πολιτισμό που εδώ και 27 χρόνια εμπνεύστηκε ο Γιώργης Μελίκης», επισημαίνει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Ο ''Λαϊκός Χειμώνας'' αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, δικαιώνοντας τόσο το έργο του ερευνητή και λαογράφου Γιώργη Μελίκη, όσο και την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να στηρίξει διοργανωτικά την πρωτοβουλία αυτήν και αποτελεί κύρια συνιστώσα της προσπάθειας του δήμου Θεσσαλονίκης για διαρκώς υψηλό επίπεδο στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη σχέση των σύγχρονων Ελλήνων με τις ρίζες τους», προσθέτει.

«Στη ζωή και στη συνύπαρξη, έτσι σχηματικά θα λέγαμε πως είναι αφιερωμένο το φετινό πρόγραμμα. Το ''γιατί'' δεν περιγράφεται, μόνο δείχνεται και αυτό θα προσπαθήσω να σας δείξω, πώς μπορούμε να συνυπάρχουμε: μικροί, μεγάλοι, ιδιαίτεροι, χαρούμενοι και λυπημένοι», παρατηρεί ο Γιώργης Μελίκης, εξηγώντας το σκεπτικό του για τη διοργάνωση, «τη μεγάλη αυτήν και διαχρονική ''θάλασσα'' της παράδοσης που λέγεται ''Λαϊκός Χειμώνας''». (Πηγή κειμένου Agelioforos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου