Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012, το εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδένδρου "Η Πρόοδος", παρουσίασε χορούς από την περιοχή των Σερρών στο 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Αδένδρου.
Οι χοροί στο βίντεο: Ένα κι ένα, Μπαϊντούσκα, Τσιγκαρέ, Ορμανλί και Ναστρίνζινι.
Το Άδενδρο είναι κωμόπολη του Δήμου Χαλκηδόνας στο νομό Θεσσαλονίκης της Μακεδονίας. Αποτελεί εξέλιξη αρχαίου οικισμού της Βοττιαίας και είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Λουδία και Αξιό.
Οι κάτοικοι αποτελούνταν από αυτόχθονες, από λίγους Βλάχους που ήρθαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα, καθώς και από πρόσφυγες του 1922 περιοχών της Μικράς Ασίας και Θράκης.
Το στοιχείο που σφράγισε την ιστορία του Αδένδρου ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός που χρονολογείται από το 1877. Στο χωριό συγκεντρώνονταν και αποθηκεύονταν τα γεωργικά προϊόντα της περιφέρειας, για να διακινηθούν στη συνέχεια στα άλλα μέρη με το τραίνο. Από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο γινόταν μεγάλη κοσμοσυρροή στο χωριό για αγορές, εμπορικές και άλλες οικονομικές συναλλαγές. Ο σταθμός παρουσίαζε μεγάλη κίνηση και για το λόγο αυτό το Άδενδρο ήταν πριν το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, κεφαλοχώρι της περιοχής.
Κατά την απογραφή του 2001 είχε 2.292 κατοίκους. Σήμερα είναι έδρα δημοτικού διαμερίσματος.
Σύντομη ιστορία του Συλλόγου μας:
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου" Η ΠΡΟΟΔΟΣ " ιδρύθηκε το 1978 και από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα με στόχο την διατήρηση και την ανάδειξη της παράδοσης καθώς και την ενασχόληση των κατοίκων με κοινωνικές δραστηριότητες.
Σήμερα ο Σύλλογος, περήφανος για την μακρόχρονη πορεία του και υπεύθυνος για το ανάλογο σε ποιότητα και διάρκεια μέλλον του, συνεχίζει με συνέπεια, προσπάθεια και πολύ μεράκι να πραγματοποιεί εκδηλώσεις κοινωνικού, οικολογικού, εκπαιδευτικού και ιατρικού χαρακτήρα που στόχο έχουν την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και την συνέχεια της άρρηκτης σχέσης μας με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό.
Βασικές εκδηλώσεις είναι τα ΑΔΕΝΔΡΙΩΤΙΚΑ, τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και το Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού, η αναβίωση εθίμων όπως τα Ρουγκάτσια και οΙ Λαζαρίνες και ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας και της πανήγυρης.
Λειτουργούν:
* 8 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορώv, * τμήμα εκμάθησης μουσικών οργάνων, * χορωδιά παιδική - ενηλίκων, * τμήμα εκμάθησης φιλολογικών μαθημάτων για παιδιά δημοτικού, * τμήμα χειροτεχνίας (κεντήματος, κατασκευή κοσμημάτων, κηροπλαστική).
Σε διαρκή προσπάθεια εμπλουτισμού βρίσκεται και η δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου και κάθε χρόνο (Πάσχα και Χριστούγεννα) δραστηριοποιούμαστε φιλανθρωπικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας.
Ιδιαίτερα πλούσια η ιματιοθήκη του Συλλόγου, η οποία εμπλουτίζεται κάθε χρόνο & περιλαμβάνει:
πάνω από 200 φορεσιές αυθεντικές και πιστά αντίγραφα απ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως: Μακεδονίας ( Γιδά, Ψαράδες και Ανταρτικό Φλώρινας), Δ. Θράκης και Αν. Ρωμυλίας ( Μεταχάδες, Πετρωτά, Μπογιαλίκι), Ηπείρου ( Ζαγοροχώρια), Θεσσαλίας ( τσολιά).
Το τμήμα Παραστάσεων του Συλλόγου έχει ταξιδέψει στην Ουγγαρία το 2006, Ιταλία το 2007, Τουρκία το 2008, ενώ το 2009 φιλοξενήθηκε στη Ρόδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου