Καλώς ήλθατε ~ Φιλικό blog για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο και το Άδενδρο Θεσσαλονίκης

Πατήστε play για την εκπομπή "Ραδιοφωνικά Ανταμώματα" στο Άδενδρο

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Βοττιαία αντί Χαλκηδόνας;

Διαβάζουμε μέσα από το βιβλίο "Τα 6 χωριά" του κ. Αστέριου Τζίμα, το προσωπικό του σχόλιο όσον αφορά την ονομασία του Δήμου Χαλκηδόνας:

Στην περιοχή μας από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με τις αναφορές των μεγάλων Ελλήνων, αρχαίων, ιστορικών συγγραφέων, καθώς επίσης και των μεταγενεστέρων ντόπιων και ξένων ιστορικών, που ασχολήθηκαν με τα θέματα αυτά, βρίσκονταν η αρχαία Βοττιαία που εκτείνονταν στην κάτω Μακεδονία μεταξύ των δύο ποταμών Ευρυρρέοντα (Αξιό) και του Λουδία. Στην ίδια λοιπόν θέση διαπιστώνεται ότι βρίσκονται και τα έξι χωριά (Άδενδρο, Βαλτοχώρι, Ελεούσα, Λουδίας, Μ. Μοναστήρι και Παρθένιο), που συμπεριλαμβάνει με τη σημερινή γεωγραφική μορφή τους ως δημοτικά διαμερίσματα, ο Δήμος Χαλκηδόνας.

Επίσης, μέσα στην αρχαία αυτή περιοχή της Βοττιαίας και στον εκτεταμένο τότε Θερμαϊκό κόλπο, παράλληλα με την ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Πέλλα, αναπτύχθηκε στην περιοχή μας και η πόλη των Ιχνών (Κουφάλια).

Η περιοχή της Βοττιαίας υπήρξε οικονομικό κέντρο του Μακεδονικού κράτους που έλεγχε την ποτάμια μεταφορά ξυλείας στο Θερμαϊκό κόλπο. Διέθετε το νομισματοκοπείο και ήκμαζαν οι τέχνες και τα γράμματα.

Την ίδια λοιπόν ονομασία της ελληνικής αυτής περιοχής που η ιστορία αναφέρει ως σημαντικό κέντρο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ως τοπικό προσδιορισμό, μετονομάζοντας τον υφιστάμενο Δήμο Χαλκηδόνας σε Δήμο Βοττιαίας.

Η αλλαγή της ονομασίας, θα τύχει από τους δημότες των έξι διαμερισμάτων ευρείας αποδοχής, καθώς γνωρίζουν ότι τα σπίτια τους, οι τάφοι των προγόνων τους και γενικά ο χώρος όπου αυτοί σήμερα κατοικούν, βρίσκεται στα ίδια ιστορικά χώματα της Βοττιαίας.

Ήδη αρκετοί Δήμοι στην ευρύτερη περιφέρειά μας άλλαξαν τις ονομασίες τους, παίρνοντας ονόματα βγαλμένα αποκλειστικώς από την ιστορία της περιοχής και του τόπου τους. (Εχέδωρος, Μυγδονία, Καλλίνδοια, κ.ά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου