Καλώς ήλθατε ~ Φιλικό blog για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο και το Άδενδρο Θεσσαλονίκης

Πατήστε play για την εκπομπή "Ραδιοφωνικά Ανταμώματα" στο Άδενδρο

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Το Άδενδρο ανά τους αιώνες


Υποθετικός χάρτης του Άγγλου ιστορικού N. Hammond από το βιβλίο του Ιστορία της Μακεδονίας, που αναφέρεται στην αρχαία περιοχή της Βοττιαίας στην Κάτω Μακεδονία με τις επώνυμες ιστορικές πόλεις και τις ανώνυμες διάσπαρτες πολίχνες (σημερινά χωριά), που ιστορικά χωρίζονται σε τέσσερις περιόδους.







Η πρώτη περίοδος είναι η Αρχαία Ελληνική, όπου τα χωριά αυτά όπως το Άδενδρο αναφέρονται ως πολίχνες διάσπαρτες στα ελώδη εκτεταμένα μέρη του Θερμαϊκού κόλπου της Βοττιαίας μεταξύ των ποταμών Ευρρέοντα (Αξιού), του Λουδιά και του Βίστριτσα (Αλιάκμονα). Στο χάρτη οι οικισμοί εντοπίζονται με μαύρες κουκίδες.

Η δεύτερη περίοδος είναι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που αναφέρονται ως μικροί χριστιανικοί οικισμοί διάσπαρτοι στα βαλτώδη μέρη της περιοχής Καστρίου μετέπειτα Καμπανίας.

Η τρίτη περίοδος είναι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου το 1470 με τη νέα χαρτογράφηση του κράτους, όλοι οι αναφερόμενοι αυτοί οικισμοί που είχαν μέχρι τότε ομαδική ονομασία, καταγράφονται για πρώτη φορά παίρνοντας ο καθένας ξεχωριστή τοπωνυμική τουρκική ονομασία.

Η τέταρτη περίοδος είναι η νεότερη Ελληνική που διανύουμε σήμερα, όπου τα ονόματα των πανάρχαιων αυτών οικισμών με την καθίδρυση της ελληνικής επικράτειας το 1913, μεταφράστηκαν όλα από τα τουρκικά στα ελληνικά.

Πηγή: "Τα έξι χωριά" του Α. Τζίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου